Skip links

Науково – практична конференція

11 листопада відбулася міжнародна науково – практична конференція на тему «Україна і світ у концептуальних заходах Патріарха Йосифа Сліпого».

До конференції долучилися представники більш як 40 навчальних закладів України, серед яких була і Тернопільська вища духовна семінарія імені Патріарха Йосифа Сліпого. Також були присутні представники навчальних закладів інших країн таких як : Німеччина, Польща, Італія, Чехія та Словаччина. Конференція розпочалася з привітального слова ректора Західноукраїнського Національного університету пана Андрія Крисуватого, опісля з привітальним словом приєднався єпископ – помічник  Тернопільсько – Зборівської Архиєпархії УГКЦ Теодор Мартинюк, та ректор ТВДС отець Іван Римар, де він наголосив на роль життя патріарха Йосифа у формуванні семінарії.

В рамках конференції, підписано було договір про співробітництво та науково- практичне консультування між ЗУНУ та освітньо – науковим центром Патріарха Йосифа Сліпого.

Пленарне засідання розпочалося з доповіді отця –доктора Віталія Козака синкела Тернопільсько – Зборівської Архиєпархії та викладача ТВДС на тему : «Патріарх Йосиф Сліпий як апологет переслідуваної церкви».

Наступними доповідачами були :

Отець –доктор Володимир Ковалковський на тему : «Богословський вимір соціального життя як відображення догми про Пресвяту Трійцю в навчанні Патріарха Йосифа Сліпого»

Отець – доктор Євген Кобильник на тему : «Роль о. Йосифа Сліпого у реформі душпастирської формації Греко – Католицького духовенства в Галичині в 20 – 30 роках ХХ століття».

Отець Микола Муж на тему : «Патріарх Йосиф Сліпий – ідейник та сповідник Софійної концепції Київської Церкви як принципу соборності українського народу та християнської ідентичності».

Отець Іван Лобур на тему : «Патріарх Йосиф Сліпий – ісповідник віри та національний лідер».

На закінчення першої частини конференції керівник громадської спілки : «Освітньо – науковий центр імені Патріарха Йосифа Сліпого», доктор філософії пані Ганна Зварич підкреслила важливість постать Патріарха у формуванні української ідентичності.

Пізніше брати – семінаристи заспівали гімн українських Січових Стрільців : «Ой у лузі червона калина»

Наступна частина науково – практичної конференції відбулася у онлайн форматі де великою мірою доповідачами були закордонні представники.

Останнім акордом конференції було виконання молитви за Україну всіма учасниками.